Alternatieven

Brug over de eigen tanden en kiezen

Bij vervaardiging van een brug op de buurtanden moet er rondom 1½ mm tandweefsel worden afgeslepen om ruimte te maken voor de brug. Dit is alleen een goede oplossing als er toch al een reden is om kronen op de buurtanden te maken, bijvoorbeeld omdat in de buurtanden hele grote vullingen zijn aangebracht die kunnen afbreken als er geen kronen worden gemaakt. Voorwaarde is in dat geval wel dat de pijlers voldoende stevig moeten zijn om een brug te dragen.  Meestal gaat een brug niet verloren omdat deze is versleten, maar omdat er iets gebeurt met de onderliggende tanden (ontsteking, breuk, cariës). Dan is alsnog een implantologische behandeling noodzakelijk.

Etsbrug

Een etsbrug is een tand die met vleugels op de kauwvlakken van de buurtanden wordt gelijmd. Voor het aanbrengen van een etsbrug is op het kauwvlak ongeveer 1 mm ruimte noodzakelijk. Als de tanden en kiezen goed op elkaar sluiten dan is het noodzakelijk 1 mm glazuur van de buurtanden weg te slijpen om deze ruimte te creëren. Bijkomend nadeel is dat deze bruggen nogal eens los komen en door de tand heen schemeren. In sommige gevallen is een etsbrug een goede (semi-permanente) oplossing.

Frameprothese

Een frameprothese is een uitneembare voorziening waarop één of meerdere tanden of kiezen zijn aangebracht. De prothese heeft houvast met behulp van haakjes die om de resterende tanden en kiezen schuiven. Uit onderzoeken is gebleken dat, ook bij een goede mondhygiëne van de patiënt, het dragen van een frameprothese aanleiding geeft tot meer plakvorming in de mond. Deze voorziening kan als tijdelijke voorziening gedragen worden ten behoeve van de esthetiek tijdens het genezingsproces van implantaten of is veelal een overgangsfase naar een volledig kunstgebit. Als uitneembaarheid en draagcomfort geen probleem is kan vervaardiging van een frameprothese (veelal in combinatie met vervaardiging van kronen) een bevredigende oplossing bieden. De kaak onder het zadel van het frame zal versneld slinken wegens de druk die wordt uitgeoefend op de kaak.

Kunstof plaatprothese

Een kunststof plaatprothese is een uitneembare (partiële) gebitsprothese waarbij het verhemelte is bedekt met een kunststof plaat. Deze voorziening kan als tijdelijke voorziening gedragen worden ten behoeve van de esthetiek tijdens het genezingsproces van implantaten of is een overgangsfase naar een volledige prothese. In de onderkaak functioneren deze voorzieningen in de regel niet naar wens.