Gebitsprothese

Gebitsprothese

Een gebitsprothese is een uitneembare oplossing voor ontbrekende tanden en kiezen. Wanneer uw gebit niet meer compleet is, kan een los zittende prothese hinderlijk zijn tijdens het eten en spreken. Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses. Een gedeeltelijke prothese, ook wel plaatje genoemd, is in de regel een tijdelijke oplossing, waardoor ontbrekende gebitselementen niet zichtbaar zijn. . Bij een volledige gebitsprothese  ontbreken alle natuurlijke tanden en kiezen per kaak. Door het slinken van de kaak, zit met name het kunstgebit in de onderkaak vaak los, maar soms is er ook in de bovenkaak onvoldoende houvast voor de prothese. In die gevallen, worden implantaten vergoed vanuit de Basisverzekering. Implantologie Den Haag heeft contracten met alle verzekeringen waarbij dit mogelijk is.

Wat is een gebitsprothese?

Wat is een gebitsprothese precies? Een prothese is bedoeld om een deel van het lichaam te vervangen, in dit geval tanden of kiezen. Het kan hierbij een gedeeltelijke, oftewel partiële prothese betreffen. Hierbij worden slechts enkele tanden of kiezen vervangen. Het kan echter ook gaan om een volledige prothese, ook wel kunstgebit genoemd. De protheses van vandaag de dag zijn zo ver doorontwikkeld dat het verschil met een natuurlijk gebit niet tot nauwelijks te zien is.

Er zijn verschillende soorten protheses. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een standaard gebitsprothese of een overkappingsprothese op implantaten. Volledige protheses zijn in principe altijd van kunststofgemaakt. Bij partiële protheses kan dit ook het geval zijn, of is de basis vankunststofgebombineerd met metalen frame dat steun vind op de aanwezige kiezen, dit heet een frameprothese. Is de partiële prothese voor het gebit uitsluitend van acryl gemaakt, dan wordt dit een plaatprothese genoemd. Een prothese die direct wordt geplaatst na het verwijderen van tanden en/of kiezen wordt  immediaat prothese of noodprothese genoemd. Deze wordt na 2 tot 6 maanden vervangen voor een definitieve prothese. Wegens het slinken van de kaak is het meestal noodzakelijk om de prothese periodiek van een nieuwe binnenvoering te voorzien, dit wordt ook wel rebasing genoemd.

Operatie en behandeling

Een (partiële) prothese wordt meestal als zeer oncomfortabel ervaren, vaak kan men moeilijk spreken, komt het los bij lachen, het kan hinderlijk zijn voor de tong, pijnlijk tandvlees veroorzaken, of braakreflexen teweeg brengen omdat het kunstgebit los komt achter bij het gehemelte. Na het trekken van de tanden en kiezen neemt tevens het kauwvermogen sterk af, met wel 90 % bij een volledig gebit. Hierdoor wordt voedsel onvoldoende vermalen, en kan men op de lange duur ondervoed geraken, wegens onvoldoende opname van vitaminen en mineralen. Veel patiënten raken beperkt in hun sociale bezigheden door een kunstgebit. Hier kunnen implantaten een oplossing bieden in de vorm van een klikgebit of een vaste brug. De behandelingen worden meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, maar een behadeling onder narcose behoort ook tot de mogelijkheden. Welke oplossing bij u past, een gebitsprothese op implantaten of een vaste brug op implantaten, kunt u in overleg met onze specialist besluiten. Om een prothese te vervaardigen, zijn er afhankelijk van het soort prothese, twee tot zes afspraken nodig. Onze prothese specialist bespreekt met u het gewenste eindresultaat, de vorm en kleur van de tanden, maakt afdrukken en bepaald de beet om een model te maken waarop uw kunstgebit precies aansluit. In één – of indien nodig – meerdere sessies wordt een proefprothese gepast. Als deze volledig naar uw wens is qua vorm en stand van de tanden, en geen aanpassingen meer nodig zijn, dan wordt het kunstgebit afgemaakt, een week later wordt het geplaatst. Een immediaat – of noodprothese kunnen niet worden gepast, omdat in dat geval de tanden nog aanwezig zijn in de mond.

Prothese gebit in Den Haag

Heeft u een prothese / kunst gebit nodig en u woont in de omgeving van Den Haag, dan bent u van harte welkom bij Implantologie Den Haag. Wij zijn experts op het gebied van implantologie, maar hebben eveneens uitgebreide expertise op het gebied van gebitsprotheses. Een prothese of gebit in Den Haag laten maken, kunt u dan ook met een gerust hart aan onze specialisten overlaten.

Een afspraak maken

Natuurlijk kunt u eerst een afspraak maken om de mogelijkheden met ons door te spreken. Zo kunnen wij u meer informatie geven over de behandeling en u advies geven voor uw situatie. Misschien heeft u bijvoorbeeld meer interesse in een klikgebit. Ook kunnen wij de kosten van een gebitsprothese met u bespreken, in bijna alle gevallen wordt deze voor het grootste deel of volledig vergoed vanuit de verzekering. Neem contact met ons op, wij staan u graag te woord.